משלוח חינם בקניה מעל 600 ש"ח
שלום אורח   התחבר
דף הביתמאמריםשונותעץ זית העובדות הטיפול והכנת זיתים כבושים

עץ זית – העובדות, הטיפול והכנת זיתים כבושים


הזית תופס מקום מכובד בהיסטוריה של עם ישראל, בתרבות היהודית ובנוף הציבורי שלנו. יש לכם בגינה עץ זית? אולי ברחוב או בשכונה? עכשיו זה הזמן למסוק קצת זיתים ולרקוח מעדן זיתים כבושים ביתי שישביח כל ארוחה .

מאת: מערכת האתר

נתחיל בכמה עובדות שכדאי לדעת

  • פרי עץ הזית עשיר בשמן ובחלבון וידוע בסגולות רפואיות שונות ומיטיבות עם האדם.
  • כמעט כל חלקי הזית משמשים את האדם לצרכים שונים - הגזע, הפרי ואפילו הגרעינים.
  • עץ זית צעיר שנשתל בחצר יתן פרי לאחר 3 שנים.
  • הזית הוא עץ ירוק שנותן צל במשך כל השנה ועליו אינם נושרים.
  • עץ הזית העתיק בעולם נמצא בחפירות ארכיאולוגיות בישראל ומתוארך כבן 10,000 שנה.
  • זני הזיתים הנפוצים בישראל בגידול בבתים פרטיים הם: סורי, נבאלי, ברנע, ומנזלינו .
  • עץ הזית לעולם לא מניב פרי מאותו מקום פעמיים.


טיפול ותחזוקה בעץ זית פרטי

  • האקלים הטוב ביותר לגידול עצי זית הוא קיץ ארוך, חם ויבש וחורף גשום וקצר יחסית.
  • כמעט כל סוגי האדמה הקיימים בארצנו מתאימים לגידול עץ זית.
  • מומלץ להוסיף קומפוסט לאדמה בה שותלים עץ זית חדש בגינה.
  • לאחר שתילת העץ באדמה, יש להשקותו אחת לשבוע ולדשן ארבע פעמים בשנה.
  • כמות הדשן המומלצת היא רבע קילו דשן כפול שנות גילו של העץ עד שהעץ בן חמש, ולאחר מכן 4 קילו דשן בכל שנה באופן קבוע.
  • מומלץ לבצע גיזום של הזית לפי הצורך ולא יותר מפעם בשנה.

טיפול במזיקים ומחלות

  • עצי זית הם עצים נוחים יחסית וסובלים פחות מעצי פרי אחרים ממזיקים ומחלות
  • באזור המזרח התיכון, המזיקים הנפוצים יותר הם זבוב הזית ומחלות עלים.
  • מוצרי הדברת מזיקים המומלצים לשימוש פרטי הנם באיטרואיד המתאים כנגד עש היסמין  ולוחיות דבק צהובות כגד זבוב הזית

מסיק הזיתים הפרטי שלכם

  • חודשי ספטמבר עד נובמבר, בהם הפרי בשל ומוכן לקטיף הם חודשי המסיק.
  • נהוג להתחיל במסיק הזיתים לאחר שירד היורה - הגשם הראשון.
  • הדרך הנוחה והמקובלת למסיק היא הנחת יריעות בד או פלסטיק וניעור ענפי העץ.
  • את הזיתים שאספתם יש לכבוש מיד לאחר הקטיף כדי לשמור על טריות וערכי התזונה גבוהים וטובים.

מתכונים לכבישת זיתים

ישנם אינספור מתכונים לכבישת זיתים והכנת הזיתים למאכל כתוספת לכל ארוחה.

העקרונות הבסיסיים לכבישת זיתים מסתכמים בשלבים הבאים:

  • אספו את הזיתים בדלי פשוט ובצעו חריצה או שברו בעדינות כל זית וזית.
  • כסו את הזיתים במי ברז רגילים והניחו להם לעמוד במקום מאוורר.
  • החליפו את המים פעם ביום למשך 7 ימים רצופים כך תצא מהם המרירות.
  • הכינו צנצנות זכוכית וביום השביעי נקו כל צנצנת היטב במים וסבון, שפכו לתוכה מים רותחים ורוקנו - פעולה זו תעזור לחטא ולשמר את הזיתים הכבושים למשך זמן ארוך יותר.
  • העבירו לכל צנצנת זיתים וכל 2 ס"מ הוסיפו שכבות של אחד או חלק מהמרכיבים הבאים, כאשר מומלץ לא לערבב יותר משלושה יחד: לימון, פלפל אנגלי, חומץ, עלי דפנה, עשבי תיבול כגון תימין או רוזמרין, שיני שום שלמות או חתוכות, זרעי כוסברה ועוד.
  • ערבבו מים עם מלח ביחס של כפית מלח לכל כוס מים ושפכו לתוך כל צנצנת עד לכיסוי של הזיתים.
  • לסיום, יש להוסיף שמן זית בגובה של כסנטימטר, כך שלא יקרה מצב בו הזיתים מציצים מעל פני המים.
  • את הצנצנות מומלץ לאכסן במקום מוצל וקריר אך לא במקרר כמובן.
  • המתינו כ 30 ימים ופתחו את הצנצנת לבצע טעימות ושיפור ותיקון הטעמים. חשוב להקפיד לא להכניס אצבעות לתוך הצנצנת אלא לשלוף את הזיתים באמצעות מזלג או כפית. כך נשמור על אורך חיי הזיתים ואיכות הטעם.
  • לאחר כ 8 שבועות הזיתים יהיו מוכנים ותוכלו להנות ממעשי ידיכם.
  • ב-ת-א-ב-ו-ן!

מחפשים עצות? יש לכם עוד שאלות? אנחנו כאן לשירותכם בכל אחד מסניפי הגרעין ברחבי הארץ.